Çıkış Yılları: Benfica ve Şenol Güneş Tedrisatındaki Beşiktaş
Brezilya'da Bahia formasıyla parladıktan sonra Avrupa'ya adım attığı Benfica'da, dönemin teknik direktörü Jorge Jesus onu daha çok merkez orta saha ve zaman zaman klasik bir 10 numara olarak değerlendirdi. Ancak Talisca'nın saha içindeki gerçek kimliği, Şenol Güneş yönetimindeki 2 yıllık Beşiktaş kiralık döneminde (2016-2018) şekillendi.
Şenol Güneş, Talisca'yı oyunu geriden kuran bir isimden ziyade, Vincent Aboubakar ve Cenk Tosun'un hemen arkasında konumlanan bir "gizli forvet" olarak kullandı. 1.90'lık boyu, ceza sahasına topsuz alanda yaptığı sinsi ve keskin koşular onu bir orta sahadan çok, hücumu bitiren hedef oyuncu haline getirdi. Beşiktaş formasıyla ligde çıktığı 55 maçta bulduğu 27 gol, kariyerinin geri kalanında kaleye ne kadar yakın oynaması gerektiğinin en net kanıtıydı.

Uzak Doğu'dan Çöl Sıcağına: Guangzhou ve Al-Nassr
Beşiktaş'ta atılan tohumlar, Asya kıtasında tamamen filizlendi ve onu saf bir golcüye dönüştürdü. 2018 yılında Çin ekibi Guangzhou'ya transfer olan Brezilyalı yıldız, oyun kuruculuk meziyetlerini büyük ölçüde bir kenara bırakıp skora odaklandı. Guangzhou'da kiralık başladığı ilk yarım sezonda sadece 18 maçta 16 gol atarak ceza sahası içindeki acımasızlığını gösterdi.
2021 yılında Suudi Arabistan temsilcisi Al-Nassr'a geçişiyle birlikte bu evrim zirveye ulaştı. Al-Nassr formasıyla çıktığı 78 lig maçında 62 gol gibi olağanüstü bir istatistik yakalayan Talisca, bu dönemde artık sağ kanattan içe kat eden bir hücumcu ve doğrudan en uçta görev yapan bir santrafor olarak konumlandı. Cristiano Ronaldo'nun varlığına rağmen takımın en büyük gol tehditlerinden biri olmaya devam etmesi, pozisyon bilgisinin tamamen bir golcüye evrildiğini tescilledi.
Kadıköy'deki Rolü: Fenerbahçe'de Tamamlanan Evrim
Ocak 2025'te sürpriz bir hamleyle Fenerbahçe'ye imza atan Talisca, Türkiye'ye döndüğünde artık Beşiktaş'taki o genç "10 numara" değildi. Transfermarkt verilerine göre Fenerbahçe'ye katıldığından bu yana (2026-27 sezonu itibarıyla) çıktığı 47 lig maçında 29 gol atarak takımın santrafor özellikli en keskin silahı oldu.
Şu anki Fenerbahçe kurgusunda Talisca, oyun kurulumuna derinden destek vermek yerine rakip stoperlerin arasında konumlanan ve ceza sahası içinde topla buluşması hedeflenen bir profil çiziyor. Güncel maç verilerine bakıldığında; 15 Ağustos 2026'daki Gençlerbirliği maçında kaleye tam 6 şut (5'i isabetli) çekerek ağları havalandırması veya Ağustos ayındaki Şampiyonlar Ligi elemelerinde Sturm Graz ve Górnik Zabrze maçlarında üst üste goller bulması, onun sahada bir "playmaker" değil, saf bir ''finisher'' gibi pozisyon aldığını net bir şekilde gösteriyor.
Kendi Yorumum
Bana sorarsanız Talisca'nın hikayesini klasik mevki değişimleriyle açıklayamayız. Çünkü o, hiçbir zaman orta sahada kalıp pas dağıtan o bilindik 8 ya da 10 numaralara benzemedi. Fiziğinin getirdiği o ezici üstünlük ve skoru her an değiştirebilen o özel sol ayağı, onun orta sahada sadece bir 'pasör' olarak kalmasına izin vermedi. Yıllar içinde bu özellikler onu adım adım rakip ceza sahasının içine iterek, o meşhur 'gizli golcü' kimliğini ortaya çıkardı.
-Mehmet Bey